Search
sok

Czym wyciskać soki? Wyciskarka vs sokowirówka

Rozpoczynając naszą przygodę z robieniem soków często stajemy przed wyborem pomiędzy kupnem sokowirówki, a wyciskarki. Każda z tych dwóch opcji posiada swoje zalety i wady – jako, że zakup takiego urządzenia często wiąże się z dużym wydatkiem, powinniśmy dokonać naszego wyboru świadomie.

Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka służą nam do jednego – otrzymywania prozdrowotnych soków. Różnica między nimi tkwi w sposobie wyciskania soku, czasie potrzebnym do jego uzyskania, a także w możliwościach co do rodzaju wyciskanych owoców i warzyw.

Podstawowe pytanie, jakie należy sobie zadać

Przede wszystkim musimy zastanowić się nad tym, jakie surowce będziemy stosować w naszych sokach. Obydwa rodzaje urządzeń pozwolą nam uzyskać sok z większości warzyw i owoców, jakie stosuje się do produkcji soków – marchewek, buraków, jabłek, pomarańczy czy selera. Jeśli jednak chcemy uzyskać sok z drobnych owoców lub liściastych warzyw, wówczas jedyną korzystną opcją jest wyciskarka. Proces tłoczenia zachodzi w niej stopniowo, co pozwala uzyskać sok z warzyw i owoców, które powinny być umieszczone w prasie. Natomiast sokowirówki nie nadają się do wyciskania soków z surowca włóknistego czy drobnych jagodowych owoców.

Preferencje odnośnie konsystencji soku

Sok uzyskiwany za pomocą sokowirówki lub wyciskarki znacznie różni się od siebie swoją konsystencją. Za pomocą tego pierwszego urządzenia uzyskamy bardziej klarowny, wodnisty sok. Szybka praca wyciskarki sprawia, że urządzenie nie ekstrahuje zbyt wielu dobroczynnych składników odżywczych. Zamiast metodycznie odsączać masę suchą od płynów sokowirówka szybko tnie warzywa i owoce doprowadzając dodatkowo do napowietrzenia uzyskiwanego soku. Dlatego przy jego wyciskaniu powstaje również piana. Z kolei sok z wyciskarki jest gęstszy, ponieważ zawiera nieco miąższu. Sok wyciskany w ten sposób jest uznawany za zdrowszy, ponieważ zawiera on więcej mikroskładników. Taki bardziej treściwy sok można również dłużej przechowywać w lodówce. Natomiast sokowirówka wyciska sok w znacznie krótszym trybie pracy – jeśli zależy nam na czasie, to właśnie ona spełni nasze oczekiwania.

Wydajność urządzenia

Sokowirówki pracują szybciej od wyciskarek, ale to praca tych drugich jest bardziej wydajna. Dzięki swej dokładności wyciskają więcej soku przy tej samej ilości surowca – takie są wyniki uzyskane w porównaniu modeli średniej klasy. Ponadto wyciskarka jest zbudowana w sposób wygodny dla nas – jeden otwór jest przeznaczony bezpośrednio na miąższ, do drugiego zaś spływa odżywczy sok. Należy również wziąć pod uwagę kwestie czyszczenia. Wiele osób inwestuje w sprzęt do wyciskania soków, ponieważ chcą mieć codziennie dostęp do napoju pełnego zdrowia i odżywczych składników. Zdecydowanie łatwiejsze w myciu są wyciskarki, przy czym modele jednoślimakowe będą łatwiejsze w czyszczeniu od tych dwuślimakowych. Z kolei sokowirówki i ich ostre tarcze są najbardziej kłopotliwe w kwestii mycia.




Jeden komentarz do “Czym wyciskać soki? Wyciskarka vs sokowirówka

  1. Patka

    Nie wiedziałam że to są dwa osobne sprzęty kuchenne, wydawało mi się, że niektórzy mówią wyciskarka na sokowirówkę i tyle 😛 Ja jestem fanką smoothie, więc wystarczy mi blender

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *